Odpowiedzią na pytanie do krzyżówki „włoski trunek” są różnorodne napoje alkoholowe, które mają swoje korzenie we Włoszech. „Limoncello” to słodki likier cytrynowy, popularny w południowej części kraju. „Grappa” to mocny destylat odpadowego zacieru winogronowego, ceniony za swój wyrazisty smak. „Amaro” to ogólna nazwa włoskich likierów ziołowych, których smak charakteryzuje się goryczką. „Aperol” to słodko-gorzki likier wykorzystywany w koktajlu Aperol Spritz. „Campari” też należy do gorzkich likierów i często jest składnikiem różnych mieszanych drinków. „Prosecco” to musujące białe wino, idealne jako aperitif. „Asti Spumante” również jest musującym winem, słodszym niż Prosecco, pochodzącym z regionu Piemont. „Chianti” to czerwone, suchewino ze środkowej części Włoch, dobrze znane na całym świecie. „Marsala” to wzmocnione wino deserowe o bogatym smaku, pochodzące ze Sycylii. Na końcu „Fernet” to ziołowy amaro, który działa jako trawienne lekarstwo po obfitym posiłku. Każdy z tych trunków odzwierciedla bogatą kulturę wina i spirytualiów włoskiej tradycji.
5 liter:
- AMARO
6 liter:
- APEROL
- FERNET
- GRAPPA
7 liter:
- CAMPARI
- CHIANTI
- MARSALA
8 liter:
- PROSECCO
10 liter:
- LIMONCELLO
13 liter:
- ASTI SPUMANTE