Odpowiedzią na pytanie do krzyżówki „karcz” mogą być słowa „Karczoch” oraz „Hummus”. „Karczoch” to roślina z rodziny astrowatych, której jadalne pąki kwiatowe są popularnym składnikiem wielu dań. Warzywo to pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i ma szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej, francuskiej i innych kuchniach śródziemnomorskich. Jadalne części karczocha to głównie dno kwiatowe oraz dolne części miękkich liści.
Z kolei „Hummus” to pasta kuchni bliskowschodniej zrobiona z ugotowanych, rozgniecionych ciecierzycy, zazwyczaj doprawiona tahini (pasta sezamowa), sokiem z cytryny, czosnkiem i przyprawami. Hummus stanowi dobrą alternatywę dla tradycyjnych przekąsek, jako zdrowy i bogaty w białko dip, który zyskał popularność na całym świecie.
Obie odpowiedzi łączy fakt, iż są pochodzenia roślinnego i stały się popularnym składnikiem współczesnych menu restauracji oraz domowej kuchni ze względu na swoje walory smakowe i odżywcze.